sobota, 11 sierpnia 2012

Tortilla z tofu i pastą fasolową

Ciąg dalszy fast-foodowego, zdrowego jedzenia. Najmniej zdrowy z tego wszystkiego jest gotowy placek tortillowy, ale ma być szybko. Choć myślę, że raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi, nie popadajmy w przesadę.

Składniki dla 2 osób

2 tortillowe placki (u mnie wieloziarnista z siemieniem lnianym)
kostka tofu naturalnego (u mnie firmy Polsoja) + łyżeczka dobrej oliwy (oleju)
pół główki sałaty lodowej
10 pomidorków koktajlowych
pół puszki kukurydzy bez cukru


puszka czerwonej fasoli
cebula

przyprawy (u mnie z firmy Marsyl - m.in. papryka ostra, przyprawa pikantna do skrzydełek, pieprz czarny, bazylia)
+ewentualnie jogurt wymieszany z czosnkiem (sos czosnkowy)

Tofu kroimy w małą kosteczkę, przekładamy do pudełeczka hermetycznego zasypujemy przyprawami i łyżeczką oliwy, zamykamy wieczko i potrząsamy, aby przyprawy okleiły tofu. Zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Następnie przerzucamy kostkę tofu na rozgrzaną (suchą) patelnię i podsmażamy je na złoty kolor ok. 10 minut na dużym ogniu. Odstawiamy na talerzyk.

Healthy Vegan Fast FoodSałatę, kukurydzę i pokrojone pomidory doprawiamy do smaku i mieszamy w misce.

RastaCebulę kroimy w małą kosteczkę i dusimy na patelni (może być ta po smażeniu tofu). Dodajemy fasolę odsączoną z zalewy, przyprawiamy. Dusimy ok. 5 minut pod przykryciem, po czym przekładamy do miski i blenderujemy. Powstałą masą smarujemy podgrzane na patelni placki tortilli (czas ok. minuty), układamy sałatę, posypujemy tofu i zwijamy. Można pokropić sosem czosnkowym.

Smacznego, zdrowego fast-fooda czas zacząć konsumować.

A jeśli nie wiecie po co w diecie KAŻDEGO CZŁOWIEKA powinno zagościć TOFU i co to takiego dokładnie jest - zapraszam TUTAJ zostaną rozwiane wszelkie wątpliwości.


Zapraszam do głosowania na moje przepisy - TUTAJ, wystarczy kliknąć LUBIĘ TO przy zdjęciu podpisanym QUCHNIAWEGE.

5 komentarzy:

  1. o, genialna tortilla, uwielbiam w ogóle takie zawijańce, a wieloziarnisty placek z siemieniem nie może być niezdrowy.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zajadam. Pyszota! A dzisiaj mam debiut tofu. Smakuje mi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tortille kupione rzeczywiście kryją w sobie wiele niepotrzebnych składników (chemia), ja ich również unikam i robię sama. Potrzebna jest jedynie odpowiednia mąka i woda. Smaży się bez tłuszczu. Czytam, że również starasz się jeść zdrowo, ale zdaje się, że nie wszystko...
    Sałata lodowa ma w sobie praktycznie zero wartości i jedynie dobry smak. Przetwory w puszce, nie uchodzą za dobre/zdrowe. Szczerze, sama je używam (baaardzo rzadko), ale tylko, jeśli świeże lub mrożone nie są dostępne.
    Będę czasem zaglądać,
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Zdrowo" dla każdego znaczy co innego, nie chcę się dać zwariować i owszem używam czy kukurydzy w puszce czy dżemów (które także oprócz smaku nie mają zbyt wiele do zaoferowania) ale staram się wybierać zdrowsze wersje, czyli warzywa konserwowe bez dodatku cukru, dżemy w zdecydowanej większości robię sama. Moim zdaniem należy jeść tak, aby nie dostarczać sobie niepotrzebnych tłuszczy, cukrów czy chemii, więc jeśli sałata, arbuz czy świeże ogórki nie zawierają w sobie nic więcej prócz wody i kilku składników mineralnych będą gościły w moim menu - ponieważ nie są dosładzane, tłuste ani naszpikowane antybiotykami, a że mają mało wartości, trudno - nie można mieć wszystkiego, moje menu jest na tyle różnorodne, że uzupełnię ewentualne niedobory czymś innym.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...